Specialisaties

Sportkinesitherapie

KINETIKA begeleidt iedere sporter op een verantwoorde manier. Het doel? Leveren van optimale prestaties. 
Bij (sport)blessures zijn 3 principes belangrijk: 

Screening

Met uitgebreide screening meten wij of uw lichaam voldoet aan de fysieke vereisten van uw sport. Deze screening is noodzakelijk om zwakke schakels of onevenwichten op te zoeken, te verbeteren en herval te voorkomen. 

Preventie

Er zijn 3 aspecten binnen het bewegen; lenigheid, spierevenwicht en coördinatie. Een probleem in 1 van deze wijst niet noodzakelijk op een blessure. Die treedt pas op als het lichaam meerdere kleine problemen niet meer kan compenseren. Het doel ‘preventie-training’ is om de kleine problemen op te sporen en op te lossen vóórdat er klachten ontstaan. 

(Sport)revalidatie

Als er toch letsels optreden, wordt op een actieve manier aan het herstel gewerkt. Door een combinatie van geschikte manuele technieken (zoals o.a. manipulaties of dry needling) én gerichte, sportspecifieke oefentherapie begeleiden we jou naar een volledig herstel.

Manuele therapie

Manuele therapie is een specialisatie op zich en leunt zeer dicht aan bij de osteopathie. Focus ligt op het vinden en oplossen van de oorzaak van de klacht. Hiervoor gaat er verder gekeken worden dan de lokale plaats van de pijn. De  nodige verbanden tussen de verschillende plaatsen en stelsels van je lichaam worden ontleed. Zo kunnen we de klacht oplossen door gebruik te maken van meerdere technieken nl. manipulaties en myofasciale technieken. 

Dry needling / Myofasciale therapie

Myofasciale therapie behandelt pijnen die hun oorzaak vinden in een verkeerd functioneren van spieren. In deze spieren ontwikkelen er zich trigger points. Deze veroorzaken stijfheid in de spier, bewegingsbeperking in gewrichten, verminderde kracht, tintelingen, hoofdpijn, … 
Dry needling behandelt trigger points door het inbrengen van een acupunctuurnaaldje. Hierdoor wordt de lokale spanning in de spier opgeheven. Deze techniek bereikt op een efficiënte manier de kern van het probleem. 
 

TMD/kaak – BPPV

Een temporomandibulaire dysfunctie (TMD) is het “niet goed functioneren van het bewegingsapparaat van de kaak”. Het kaakgewricht is gevoelig aan overbelasting waardoor er veel spanning kan ontstaan in de spieren rondom. Het is vaak de oorzaak van hoofdpijn, steeds terugkerende nekpijn of cervicale blokkades. KINETIKA behandelt niet alleen het kaakgewricht, maar ook de cervicale wervelkolom en halsspieren.

Benigne paroxismale positie vertigo (BPPV) is “goedaardige, in aanvallen optredende, houdingsgebonden duizeligheid”.  Door bepaalde hoofdbewegingen of positieveranderingen ontstaan er plotse, korte aanvallen van duizeligheid. Door het uitvoeren van welbepaalde manoeuvres door de kinesitherapeut functioneert het evenwichtsorgaan weer als normaal en nemen duizeligheidsklachten af.